Mosselsoepje
Ingrediënten (4 personen):- 50 g roomboter
- 1 sjalot, fijngesnipperd
- 2 cm rode peper, fijngehakt
- 1/2 tl kerriepoeder
- 50 g bloem
- 1 l mosselvocht (zie tip), op kamertemperatuur en gezeefd
- 100 ml witte wijn
- 75 ml slagroom
- restje mosselen, bijv. 100-200 g
- 4 takjes dille, grof gehakt
Mosselsoepje
Ingrediënten (4 personen):- 50 g roomboter
- 1 sjalot, fijngesnipperd
- 2 cm rode peper, fijngehakt
- 1/2 tl kerriepoeder
- 50 g bloem
- 1 l mosselvocht (zie tip), op kamertemperatuur en gezeefd
- 100 ml witte wijn
- 75 ml slagroom
- restje mosselen, bijv. 100-200 g
- 4 takjes dille, grof gehakt
Stap voor stap voorbereiden:
Een restje mosselen is een perfecte basis voor een feestelijk mosselsoepje. Bewaar ook het mosselvocht voor een extra rijk mosselsoepje.
- Smelt in een (soep)pan de boter. Fruit de sjalot met de rode peper. Voeg de kerriepoeder en de bloem toe en bak 1 min. zonder te kleuren.
- Schenk beetje bij beetje en al kloppende met een garde het mosselvocht toe. Klop tot een gladde, gebonden soep.
- Voeg de wijn, de slagroom en de mosselen toe en verwarm de soep nog 2-3 min. Breng op smaak met zout en peper.
- Schep het mosselsoepje in 4 diepe borden en maak af met de dille.
Geen restjes? Controleer 1 kg mosselen: gooi schelpen die stuk zijn of na een tik niet sluiten weg. Doe de mosselen met 150 ml wijn en 1 bosje selderij in een ruime hoge pan. Maal er royaal peper over. Kook de mosselen 6-8 min., of tot alle schelpen open staan. Haal de mosselen uit de schelp en zeef het mosselvocht. Vul bij te weinig mosselvocht het vocht tot 1 l aan met visbouillon (van tablet).
Tip Mosselkookvocht kun je, net als (een restje) gekookte mosselen, prima in de diepvries bewaren. Ideaal voor een spontaan mosselsoepje!