Mosselsausjes en dips II
Ingrediënten (6 personen):- Aioli:
- knoflook
- zeezout
- eieren (dooiers)
- citroensap
- olie
- peper
- Yoghurt-kruidensaus:
- Griekse yoghurt
- mayonaise
- sjalot
- platte peterselie
- dille
- munt
- zout
- peper
- Dijon-vinaigrette:
- witte wijnazijn
- mosterd
- suiker
- olijfolie
- peterselie
- bieslook
- dille
- zout
- peper
- Klassieke mosterdsaus:
- mosterd
- dragonazijn
- zonnebloemolie
- zout
- peper
- Honing-mosterdsaus:
- mayonaise
- mosterd
- honing
- zout
- peper
- Oosterse mosseldip:
- oestersaus
- sojasaus
- limoen
- gembersiroop
- rode peper
- sesamzaad
- Remouladesaus:
- mayonaise
- ei
- augurkjes
- kappertjes
- peterselie
- dragon
- mosterd
- Zeeuwse mosselsaus:
- mayonaise
- ui
- peterselie
- peper
- mosselvocht
Mosselsausjes en dips II
Ingrediënten (6 personen):- Aioli:
- knoflook
- zeezout
- eieren (dooiers)
- citroensap
- olie
- peper
- Yoghurt-kruidensaus:
- Griekse yoghurt
- mayonaise
- sjalot
- platte peterselie
- dille
- munt
- zout
- peper
- Dijon-vinaigrette:
- witte wijnazijn
- mosterd
- suiker
- olijfolie
- peterselie
- bieslook
- dille
- zout
- peper
- Klassieke mosterdsaus:
- mosterd
- dragonazijn
- zonnebloemolie
- zout
- peper
- Honing-mosterdsaus:
- mayonaise
- mosterd
- honing
- zout
- peper
- Oosterse mosseldip:
- oestersaus
- sojasaus
- limoen
- gembersiroop
- rode peper
- sesamzaad
- Remouladesaus:
- mayonaise
- ei
- augurkjes
- kappertjes
- peterselie
- dragon
- mosterd
- Zeeuwse mosselsaus:
- mayonaise
- ui
- peterselie
- peper
- mosselvocht
Stap voor stap voorbereiden:
Aioli
Stamp in een vijzel 3 tenen knoflook met 1 tl grof zeezout tot een pasta. Meng er 2 eierdooiers op kamertemperatuur en 2 el citroensap door. Klop er met een garde druppelsgewijs 250 ml extra vierge olie door. Voeg zodra de massa begint te binden, scheutje voor scheutje de olie toe. Klop tot een dikke mayonaise. Breng op smaak met (witte) peper
Yoghurt-kruidensaus
Meng 1 bakje Griekse yoghurt 10% (150 g) met 1 el mayonaise, 1 fijngesneden sjalot en 3 el fijngehakte kruiden (platte peterselie, dille, munt)
Dijon-vinaigrette
Klop een vinaigrette van 2 el witte wijnazijn, 2 tl dijonmosterd, 1 tl suiker en 6 el extra vierge olijfolie. Meng er 2 el fijngehakte kruiden (peterselie, bieslook, dille) door en breng op smaak met zout en peper
Klassieke mosterdsaus
Doe 1 ei met 1 tl fijne mosterd en 1 el dragonazijn in een maatbeker. Schenk er 150 ml zonnebloemolie op. Zet de staafmixer in de maatbeker en trek hem langzaam omhoog, tot een lobbige mayonaise ontstaat. Roer er 1 royale el mosterd door (of eventueel meer) en breng op smaak met zout en peper
Honing-mosterdsaus
Meng 4 el mayonaise met 1 el (grove) mosterd en 1,5 el honing. Breng op smaak met zout en peper
Oosterse mosseldip
Meng 5 el oestersaus met 5 el sojasaus, het sap van 1 limoen en 2 el gembersiroop. Voeg ½ rode peper in fijne ringetjes en 1 el geroosterd sesamzaad toe
Remouladesaus
Meng 4 el mayonaise met 1 fijngesneden, hardgekookt ei, 2 augurkjes, 1 el kappertjes, 1 takje fijngesneden peterselie,1 takje fijngesneden dragon en een tl mosterd
Zeeuwse mosselsaus
Meng 4 el mayonaise met 1 fijngesneden ui en 1 takje fijngesneden peterselie. Voeg 2 el mosselvocht (van de gekookte mosselen) toe. Breng op smaak met peper