Mosselen. Zo uit Zeeland
Mosselen. Zo uit Zeeland

Mosselen smoren

Ingrediƫnten (4 personen):
  • 4 kg mosselen
  • 2-3 el olijfolie
  • 2 tenen knoflook, in plakjes
  • 2 el peterselie, fijngehakt
  • 2 el verse oregano, fijngehakt
  • 1 el verse tijmblaadjes
  • Hoofdgerecht
  • 15 minuten
Waardeer dit recept:
24 stemmen
  • Hoofdgerecht, Hoofdgerecht
  • 15 minuten
Waardeer dit recept:
24 stemmen

Mosselen smoren

Ingrediƫnten (4 personen):
  • 4 kg mosselen
  • 2-3 el olijfolie
  • 2 tenen knoflook, in plakjes
  • 2 el peterselie, fijngehakt
  • 2 el verse oregano, fijngehakt
  • 1 el verse tijmblaadjes
  1. Spoel de mosselen in een vergiet onder koud stromend water en verwijder de schelpen die stuk zijn of de schelpen die open staan en na een tik niet sluiten.
  2. Verwarm de olijfolie in een ruime hoge pan en fruit de plakjes knoflook in 1 minuut zachtjes glazig.
  3. Leg de mosselen in de pan en verdeel de kruiden erover. Schep voorzichtig om. Zet het deksel op de pan en smoor de mosselen op matig hoog vuur 6-8 minuten of tot alle schelpen openstaan.
  4. Serveer de mosselen in warme schalen of diepe borden. Lekker met frieten, stokbrood, mosselsaus en een salade.

Tip:
Mosselen in kerstsfeer
Mosselen zijn een heerlijk en makkelijk kerstmaal. Heel geschikt voor tweede kerstdag, derde kerstdag of oudejaarsavond. Voeg voor een echt kerstmosselmaal met de kruiden kleine sterretjes van gele en rode paprika toe en smoor de mosselen volgens het recept.

Tip: Mosselvocht

Voor koken en smoren van mosselen heb je geen extra vocht nodig. Mosselen laten tijdens het bereiden zelf genoeg vocht los. Hierdoor houd je de mosselsmaak heel puur. Met een scheut wijn of bier erbij geef je de mosselen wel een extra dimensie.

Gooi het mosselvocht niet weg. Dat kun je verwerken in dipsausjes voor bij het mosselmaal. Of maak er een lekkere mossel- of vissoep van. Je kunt het mosselvocht ook invriezen en het later als bouillon verwerken in mosselsoep, waterzooi of bijvoorbeeld een mosselpasta.