Mosselen met ui op toast zuurdesembrood met knoflooksausje
Ingrediƫnten (2 personen):- 150 gram gekookte mosselen
- 1 ui (in dunne ringen gesneden)
- Snufje peper
- Scheut olijfolie
- 4 sneetjes zuurdesembrood
- 1 teen knoflook (voor het insmeren van het brood)
- 3 tenen knoflook
- 1 theelepel grof zeezout
- 1 eidooier
- 2 eetlepels citroensap
- 250 ml extra vierge olijfolie
- Optioneel: extra citroensap en citroenschil naar smaak
Mosselen met ui op toast zuurdesembrood met knoflooksausje
Ingrediƫnten (2 personen):- 150 gram gekookte mosselen
- 1 ui (in dunne ringen gesneden)
- Snufje peper
- Scheut olijfolie
- 4 sneetjes zuurdesembrood
- 1 teen knoflook (voor het insmeren van het brood)
- 3 tenen knoflook
- 1 theelepel grof zeezout
- 1 eidooier
- 2 eetlepels citroensap
- 250 ml extra vierge olijfolie
- Optioneel: extra citroensap en citroenschil naar smaak
Stap voor stap voorbereiden:
- Spoel de mosselen af en gooi kapotte exemplaren weg
- Verhit een eetlepel olijfolie in een pan en voeg de mosselen toe. Doe de deksel op de pan en laat de mosselen op middelhoog vuur in 4-5 minuten gaarstomen. Schud de pan tussendoor.
Haal de mosselen uit de schelpen en zet ze apart. - Doe de knoflook, zeezout, eidooier en 2 eetlepels citroensap in een hoge maatbeker.
- Zet een staafmixer in de maatbeker en schenk langzaam de olijfolie erbij terwijl je mixt.
- Blijf mixen tot de saus glad en lobbig is.
- Proef en voeg eventueel meer citroensap en wat fijngeraspte citroenschil toe voor extra frisheid. Zet de saus apart.
- Verhit een scheut olijfolie in een koekenpan.
- Voeg de uiringen toe en bak ze op middelhoog vuur tot ze zacht en licht gekarameliseerd zijn (ca. 5-7 minuten).
- Voeg de gekookte mosselen toe aan de pan om ze kort op te warmen. Breng op smaak met een snufje peper.
- Rooster de sneetjes zuurdesembrood in een broodrooster, grillpan of onder de grill tot ze goudbruin en knapperig zijn.
- Wrijf het warme brood in met een doorgesneden teen knoflook voor extra smaak.
- Leg de sneetjes zuurdesembrood op borden.
- Smeer het brood in met de knoflooksaus en verdeel de gebakken ui en warme mosselen over de toast.
- Besprenkel licht met olijfolie voor een extra rijke smaak.
- Serveer de toastjes direct met een kommetje van de knoflooksaus aan de zijkant.
- Optioneel: Garneer met een partje citroen voor wie nog extra frisheid wil toevoegen.