Mosselen. Zo uit Zeeland
Mosselen. Zo uit Zeeland

Mosselen met ui op toast zuurdesembrood met knoflooksausje

Ingrediƫnten (2 personen):
  • 150 gram gekookte mosselen
  • 1 ui (in dunne ringen gesneden)
  • Snufje peper
  • Scheut olijfolie
  • 4 sneetjes zuurdesembrood
  • 1 teen knoflook (voor het insmeren van het brood)
  • 3 tenen knoflook
  • 1 theelepel grof zeezout
  • 1 eidooier
  • 2 eetlepels citroensap
  • 250 ml extra vierge olijfolie
  • Optioneel: extra citroensap en citroenschil naar smaak
  • Lunch
  • 15 minuten
Waardeer dit recept:
24 stemmen
  • Lunch, Lunch
  • 15 minuten
Waardeer dit recept:
24 stemmen

Mosselen met ui op toast zuurdesembrood met knoflooksausje

Ingrediƫnten (2 personen):
  • 150 gram gekookte mosselen
  • 1 ui (in dunne ringen gesneden)
  • Snufje peper
  • Scheut olijfolie
  • 4 sneetjes zuurdesembrood
  • 1 teen knoflook (voor het insmeren van het brood)
  • 3 tenen knoflook
  • 1 theelepel grof zeezout
  • 1 eidooier
  • 2 eetlepels citroensap
  • 250 ml extra vierge olijfolie
  • Optioneel: extra citroensap en citroenschil naar smaak
  • Spoel de mosselen af en gooi kapotte exemplaren weg
  • Verhit een eetlepel olijfolie in een pan en voeg de mosselen toe. Doe de deksel op de pan en laat de mosselen op middelhoog vuur in 4-5 minuten gaarstomen. Schud de pan tussendoor.
    Haal de mosselen uit de schelpen en zet ze apart.
  • Doe de knoflook, zeezout, eidooier en 2 eetlepels citroensap in een hoge maatbeker.
  • Zet een staafmixer in de maatbeker en schenk langzaam de olijfolie erbij terwijl je mixt.
  • Blijf mixen tot de saus glad en lobbig is.
  • Proef en voeg eventueel meer citroensap en wat fijngeraspte citroenschil toe voor extra frisheid. Zet de saus apart.
  • Verhit een scheut olijfolie in een koekenpan.
  • Voeg de uiringen toe en bak ze op middelhoog vuur tot ze zacht en licht gekarameliseerd zijn (ca. 5-7 minuten).
  • Voeg de gekookte mosselen toe aan de pan om ze kort op te warmen. Breng op smaak met een snufje peper.
  • Rooster de sneetjes zuurdesembrood in een broodrooster, grillpan of onder de grill tot ze goudbruin en knapperig zijn.
  • Wrijf het warme brood in met een doorgesneden teen knoflook voor extra smaak.
  • Leg de sneetjes zuurdesembrood op borden.
  • Smeer het brood in met de knoflooksaus en verdeel de gebakken ui en warme mosselen over de toast.
  • Besprenkel licht met olijfolie voor een extra rijke smaak.
  • Serveer de toastjes direct met een kommetje van de knoflooksaus aan de zijkant.
  • Optioneel: Garneer met een partje citroen voor wie nog extra frisheid wil toevoegen.