Mosselkweker blikt terug op seizoen
Het mosselseizoen 2021/2022 loopt ten einde. Vrijwel alle mosselen van eigen bodem hebben intussen de weg naar de consument gevonden. Mosselkweker Anthony Riedijk uit Yerseke blikt terug op het seizoen en staat stil bij de vele veranderingen in het bestaan van de mosselkweker anno 2022.
“De kwaliteit van de mosselen van het afgelopen seizoen was echt uitzonderlijk,” vertelt Anthony Riedijk. ”Dat hebben wij in de afgelopen dertig jaar niet eerder gezien. Van het begin tot nu toe is dat het beeld geweest. Dat maakt ons werk wel een stuk prettiger. Helaas hebben we te maken met een aanvoer die meer dan een derde lager lag dan de gangbare productie van 50 miljoen kilo. De goede prijs heeft ons als kwekers gered, maar wij hopen echt de komende seizoenen weer op een hogere productie uit te komen.”
Oogsten in big bags op bestelling
Anthony Riedijk is vijfde generatie mosselkweker en samen met zijn broer Mark sinds 2002 eigenaar van mosselkweekbedrijf A.P. Riedijk. Een kweekbedrijf met negentien bodempercelen, waarvan tien in de Waddenzee. Op inkoopgebied is de laatste jaren veel veranderd in de mosselsector. “De keten is veel korter geworden. Voorheen had je de vrije veiling, nu is het vraag gestuurd: je oogst vooral op afspraak van de handel, dus als er geen vraag is, ga je niet varen. En de voorraad die vroeger op de verwaterpercelen van de handelaren lag, ligt nu bij de kweker op de percelen. Daardoor heeft de handel geen verwaterverlies.”
Nog een verandering: de mosselen worden tegenwoordig steeds vaker in big bags bij de mosselverwerkende bedrijven afgeleverd. “Vanuit Harlingen gaan ze in big bags in vrachtwagens op transport naar Yerseke. Of wij vissen mosselen in de Oosterschelde van onze kweekpercelen en doen ze direct aan boord in big bags.” Het vervoer per vrachtwagen naar Yerseke betalen de kwekers zelf. “Dat kost 1000 euro per rit, maar het vervoer per schip kost twee tot drie keer zoveel aan brandstof. Big bags zijn voor eenmalig gebruik. Ze kosten maar 5 euro per stuk en worden daarna gerecycled. Er kan zo’n 1200 tot 1400 kilo mosselen in.”
Lossen Big Bags
Tegenwoordig moet je naast kweker ook handelaar zijn
Toekomst en opvolging
De mosselkweek is een sterk veranderende bedrijfstak. “Tegenwoordig moet je naast kweker ook handelaar zijn. Je krijgt bovendien te maken met grote kostenstijgingen. Je bent met de mosselzaadinvanginstallaties (MZI’s) ieder jaar al een ton kwijt om ze in en uit het water te halen en dan heb je nog geen cent verdiend. Dit jaar kregen we een goede prijs voor de mosselen, maar vorige jaren waren de prijzen te laag om kostendekkend te zijn.” Anthony Riedijk zou het geweldig vinden als zijn zoons ook in de mosselkweek willen en kunnen werken. “Zij gaan al van jongs af aan mee en ik denk ook dat ze wel interesse hebben. Maar die keus is aan hen.”
Maar hoe dan ook, mosselen zijn een fantastisch product, vindt Riedijk. “Met een lage footprint en ook nog eens lekker en gezond. De grootste bedreiging hebben we zelf in de hand: we moeten ze wel goed zien te verkopen!”
Foto: Mosselkweker Anthony Riedijk door Annuska Barentsen.