Op 3 juli zijn in de Oosterschelde de eerste Zeeuwse bodemcultuurmosselen van het seizoen 2024 onder grote belangstelling geoogst. Dankzij de instroom van voedselrijk Noordzeewater brengen de westelijk van de Zeelandbrug gelegen percelen de allerbeste kwaliteit mosselen voort.
“De kwaliteit die wij vandaag zien is echt uitstekend, de mosselen zijn mooi vol”, aldus mosselkweker Jan Schot van de ZZ4 bij de eerste sleep.
Mosselkwekers staan dit jaar wel voor erg grote uitdagingen Addy Risseeuw - voorman van de Nederlandse mosselkwekers
Uitdagend jaar voor mosselkwekers
Mosselkwekers staan dit jaar voor flinke uitdagingen. Grote schommelingen in volume zijn voor een natuurproduct normaal. Ook ‘natuurlijke uitval’ is een bekend en regelmatig terugkerend fenomeen. Maar dit jaar staan mosselkwekers wel voor heel grote uitdagingen.
Mosselkwekers kennen het begrip zwakke jaarklasse. Dat lijkt dit jaar het geval te zijn. Die natuurlijke verzwakking werd ook nog eens gecombineerd met de aanwezigheid van flink wat schuimalg; een algensoort die mosselen niet goed kunnen opnemen. Als de algen massaal doodgaan en naar de bodem zakken veroorzaken ze bovendien gebrek aan zuurstof. Een verhoogde instroom van zoetwater door de heftige regenval komt daar nogeens bovenop.
“In de Oosterschelde zijn deze effecten duidelijker dan op de Waddenzee,” lichtte Addy Risseeuw, voorman van de Nederlandse mosselkwekers, tijdens de seizoensopening toe. “Maar we zien ook percelen met topkwaliteit, wat wijst op natuurlijke selectie.”