De zomer is de meest intensieve periode van het jaar voor de Zeeuwse mosselkwekers. Naast het opvissen van mosselen van het nieuwe seizoen, begint ook de zaadoogst van de invangsystemen op de Waddenzee en Oosterschelde. Dat betekent dagen maken van soms wel 16 uur met dit jaar helaas een tegenvallende oogst.
Mosdiertjes oorzaak tegenvallende zaadoogst 2021
Mosselzaadinvangsystemen worden inmiddels ruim tien jaar gebruikt in Nederland. Van de systemen die in april zijn uitgezet wordt het mosselzaad op dit moment geoogst en overgebracht naar kweekpercelen in de Waddenzee en de Oosterschelde. Die oogstperiode begint in juni en loopt door tot in oktober.
Drukke oogstperiode
Mosselkweker Dennis Verschuure: “De periode tussen juli en oktober is voor ons de meest intensieve periode van het jaar. In juli start het mosselseizoen, dan worden de consumptiemosselen, die dan twee jaar oud zijn, geleverd aan de handel en start de verkoop. Vanaf augustus beginnen wij ook met het oogsten van het MZI-zaad. Je bent dan de hele dag aan het oogsten, daarna terug om te lossen, dat gebeurt ook vaak ’s nachts. ’s Morgens beginnen we weer heel vroeg. We maken dan toch gauw dagen van 16 uur. Dat duurt zo’n vier à vijf weken. Mijn neef Jos, met wie ik nauw samenwerk, levert in die periode de consumptiemosselen en wij oogsten het zaad. Zo kun je beter doorwerken op één locatie. We liggen negen maanden per jaar met ons schip in Harlingen. We gaan daar op maandagochtend heel vroeg heen en meestal donderdagavond weer naar huis.”
Het oogsten van het mosselzaad gebeurt met een machine, nadat de touwen eerst handmatig lusje voor lusje van de systemen zijn gehaald. “Daarna haal je ze door een machine, die de mosseltjes er af borstelt. Daarna gaat het touw weer in een zak voor de opslag. De boeien blijven nog liggen.”
De mosselen worden direct gelost op een nabijgelegen perceel. “Zeker in de zomer als het warm is moet dat zo snel mogelijk gebeuren. Het zijn kleine mosseltjes, dus heel teer. Daarom lossen we die ook op een perceel in de Waddenzee, zodat we er niet eerst 15 uur mee hoeven te varen naar Zeeland.”
Tegenvallende zaadoogst door mosdiertjes
De zaadoogst van dit jaar valt tot nu helaas tegen, vertelt Verschuure. “De opbrengst is niet goed vergeleken met andere jaren. Het beeld is erg wisselend. Er zit veel aangroei op de lijnen van mosdiertjes. Daardoor zit er minder zaad op de lijnen en krijgen we het er moeilijker af.”
Dat ziet ook collega-kweker Marinus Padmos, die met een ander MZI-systeem werkt. “Bij onze netten is de opbrengst tot wel 40 procent minder. Omdat we de netten minder goed schoon krijgen, moeten we er een extra keer overheen met de oogstmachine wat veel extra tijd kost.”
Dat gaat dit jaar ook niet meer beter worden: de periode van zaadval is voorbij, aldus Dennis Verschuure. “Er is gelukkig behoorlijk veel mosselzaad op de bodem, dus we hebben nog een zaadvisserij in het verschiet.”
Na de oogst van het mosselzaad duurt het minimaal twee jaar voor de mosselen consumptierijp zijn. In die tijd worden ze nog een of twee keer verplaatst. Het laatste stadium van hun groei brengen de mosselen veelal door op Zeeuwse kweekpercelen.
Bekijk hier de video van de YE18.