Tijdens de opening van het mosselseizoen op 7 juli is in Yerseke de eerste mosselautomaat van Nederland in gebruik genomen. De koelautomaat staat direct aan de haven. Rechtstreeks van de kweker zijn hier van ’s morgens vroeg tot ’s avonds laat verse mosselen verkrijgbaar.
Eerste mosselautomaat van Nederland geplaatst in Yerseke
In België zijn mosselautomaten al langer een bekend fenomeen. Ook in Nederland neemt de populariteit van versautomaten voor bijvoorbeeld asperges, aardbeien en ijs sterk toe. Het idee voor een Nederlandse mosselautomaat is afkomstig van Tilly Sintnicolaas, manager van het Nederlands Mosselbureau. Zij zag aspergeautomaten in Brabant en dacht: dat moet met mosselen ook kunnen.
De plaatsing van de allereerste mosselautomaat in Yerseke is onderdeel van een pilotproject met EU subsidie, vertelt Addy Risseeuw, secretaris van de Producentenorganisatie (PO) Mosselcultuur. “Als de mosselautomaat hier aanslaat gaan we ook automaten op andere locaties plaatsen, te beginnen in de grote steden.”
Online verkoop
De bevoorrading van de mosselautomaat wordt verzorgd door kweker Jos Steketee, van mosselbedrijf De Mosselkwekerij in Yerseke. Hij doet dat in samenwerking met Christiaan van der Poel, eigenaar van Viswinkel Online.
“Ik las een oproep in de nieuwsbrief van de PO mossel en heb me opgegeven. Ze kozen voor ons als exploitant door de ervaring die wij al hebben met online verkoop. Onder andere voor de exploitatie van de mosselautomaat hebben we gekozen voor samenwerking met Christiaan van der Poel. Samen hebben we Mosselmannen VOF opgericht. Onze samenwerking zorgt voor de continuïteit: als ik op het water ben met de jongens kan ik niet ook de automaat gaan bijvullen. Christiaan kan dat wel elke dag doen.”
De Mosselkwekerij werd in 1963 opgericht door de opa van Jos Steketee als Mosselkweek Steketee. “Mijn opa was oorspronkelijk oesterkweker. In de strenge winter van 1963 vroren alle oesters dood. Daarna is hij, zoals veel oesterkwekers in Yerseke, overgestapt op mosselen.”
De mosselen in de mosselautomaat worden op de Oosterschelde gevist door Steketee en zijn mannen en direct daarna door Christiaan van de Poel in het verwatersysteem gedaan. Zodra de mosselen zandvrij zijn worden ze verwerkt en in 2 kilo bakjes gedaan. “Rechtstreeks uit het water zorgt Christiaan met die mosselen voor de bevoorrading van de mosselautomaat. Verser kan bijna niet.”
De mosselautomaat heeft een constante temperatuur van 3 graden Celsius. Bij storingen krijgen zowel Van der Poel als Steketee een melding. “We komen er elke dag, dus we houden het toch al goed in de gaten.”
Hoog vleespercentage
De kwaliteit is dit jaar ontzettend goed, vertelt Jos Steketee. “Dat heb ik persoonlijk in de 26 jaar dat ik in de mosselen zit nog nooit meegemaakt rond deze tijd. Het vleespercentage zit nu al rond de 35 procent.”
Waar ‘m dat precies in zit? “Niemand kan het verklaren. Ik denk een combinatie van de juiste temperatuur, de juiste voeding en de juiste verhouding tussen zoet en zout water. Maar eigenlijk weten we het niet. Het is de natuur, het is heel bijzonder hoe die dat regelt.”
De verkoop uit de mosselautomaat loopt al heel aardig, vertelt Jos Steketee. “We moeten ‘m elke dag bijvullen. In het begin van de week valt het mee, maar vanaf woensdag loopt het beter. En in het weekend loopt het natuurlijk het beste, dan vullen we soms meerdere keren per dag bij.”
De mosselautomaat krijgt veel aandacht. “Je ziet dat veel mensen even een kijkje komen nemen. Zowel uit het dorp als toeristen. Het is echt iets nieuws. We zijn zelf ook heel benieuwd hoe het verder gaat lopen.”