Persbericht
Veelbelovende kwaliteit, bio-gecertificeerd en gezond
EERSTE TOUWEN MET 2024 OOGST ZEEUWSE HANGCULTUURMOSSELEN BOVEN WATER GEHAALD
Klik hier voor beelden in hoge resolutie.
Bruinisse, 29 mei 2024 – Vandaag zijn de eerste touwen met de 2024 oogst van de Zeeuwse hangcultuurmosselen in het noordelijke deel van de Oosterschelde boven water gehaald. Zo vroeg in het jaar zijn de schelpen al goed gevuld. “Wij zien een mooie, veelbelovende kwaliteit, dat gaat de komende weken alleen maar beter worden,” aldus mosselkweker Jan Bout. Het biologisch gecertificeerde Zeeuwse streekproduct, vol van gezonde eiwitten is vanaf nu verkrijgbaar voor fijnproevers in zowel België als Nederland.
“Dit is een moment waar ik echt naar uit kan kijken. Proef je de zilte smaak van de eerste mosselen, dan weet je het wordt zomer,” aldus een van Vlaanderens’ populairste radio-dj’s Sven Ornelis. Als Belgisch mosselambassadeur was hij bij de start aanwezig. De eerst geoogste hangcultuurmosselen liet hij direct goed smaken.
Eerder dan de mosselen van de bodem
Alleen in de schone, voedselrijke wateren van Zeeland – de Oosterschelde, het Grevelingenmeer en het Veerse Meer – zijn geschikte, beschutte locaties voor het kweken van mosselen aan touwen, boven in het water. Het voedselaanbod is hier beter, waardoor hangcultuurmosselen vroeger zijn te oogsten dan de mosselen van de bodem. Slechts 5% van het totale Zeeuwse mosselaanbod – zo’n 2 miljoen kilo – is hangcultuur. De Zeeuwse bodemcultuurmosselen worden vanaf 3 juli verwacht.
Bio-gecertificeerd Zeeuws streekproduct
De Zeeuwse hangcultuurkwekers brengen hun mosselen op de markt onder het streekkeurmerk Zeker Zeeuws, dat staat voor een 100% regionale herkomst. De kweek gebeurt geheel natuurlijk, op biologische wijze waardoor de biodiversiteit van natuurlijke waterecosystemen in stand blijft. De Zeeuwse hangcultuurmosselen zijn dan ook MSC- en bio-gecertificeerd.
Bron van gezonde eiwitten
Mosselen zijn uitzonderlijke schelpdieren: voor hun voeding filteren ze algen uit het water en zetten deze om naar hoogwaardige gezonde eiwitten. In de kweek van hangcultuurmosselen hechten babymosselen (zogenaamd mosselzaad) zich in het water via de stroming vast aan touwen. De mosseltjes worden daarna in een soort kous ‘opgesokt’, zodat ze niet van de touwen vallen. In twee jaar groeien de kleine mosselen uit tot volwassen exemplaren.
Mosselrecept Sven Ornelis’ mama
Mosselen eten hoort bij de Belgische eetcultuur. Veel families hebben de traditie een of meerdere keren per jaar mosselen te eten. Zo ook bij Sven Ornelis zijn mama. In het vorig jaar verschenen Mijn mama’s kookboek deelt Ornelis zijn moeder’s recept.
Bekijk hier het recept.
Klik hier voor beelden in hoge resolutie.
www.hangcultuurmosselen.nl
www.mosselen.nl
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met het Nederlands Mosselbureau, Tilly Sintnicolaas of Dana Nijstad, tel. 070 – 385 18 02, mobiel 06-46611099 of per email: info@mosselbureau.nl