Mosselen. Zo uit Zeeland
Mosselen. Zo uit Zeeland

Afgelopen najaar is voor het eerst mosselzaad geoogst op een proeflocatie voor mosselkweek in de Noordzee. De praktijkproef vormt een belangrijk onderdeel van de zoektocht naar uitbreidingsmogelijkheden voor de Nederlandse mosselproductie, aangezien de Oosterschelde en Waddenzee geen extra ruimte bieden.

Uitdagingen op open zee

De Noordzee biedt uitstekende voedingsomstandigheden voor mosselen, wat kan zorgen voor snelle groei. Tegelijkertijd brengt het open karakter van de zee grote uitdagingen met zich mee. “De dynamiek van de zee vraagt om stevige, innovatieve kweeksystemen,” legt Addy Risseeuw, voorman van de Zeeuwse mosselkwekers, uit. “Daarnaast kunnen kwekers alleen bij gunstige weersomstandigheden (< windkracht 3) de zee op om te oogsten of onderhoudswerkzaamheden uit te voeren. Deze beperkingen maken het essentieel om niet alleen de technische haalbaarheid maar ook de kostprijs goed te onderzoeken.”

De dynamiek van de zee vraagt om stevige, innovatieve kweeksystemen Addy Risseeuw - voorman van de Zeeuwse mosselkwekers

De eerste oogst liet zien dat de kracht van de zee veel schade en verlies kan veroorzaken. Het mosselzaad is teruggeplaatst aan de touwen en in juni 2025 wordt duidelijk hoe de groei tot consumptiemossel is doorgezet. In een volgende onderzoeksfase, met zekerheid op een andere locatie, moeten individuele kwekers zelfstandig de systemen gaan uitproberen.

Onderzoekers van Wageningen Marine Research en van de aquacultuurgroep van HZ University of Applied Sciences