Zeeuwse mini-bolussen
Ingrediënten (8 personen):- 500 gram bloem
- 1 zakje gedroogde gist (7 gram)
- 1 ei
- 250 ml volle melk
- 50 gram zachte roomboter
- 250 gram donkere basterdsuiker
- 1 eetlepel gemalen kaneel
Zeeuwse mini-bolussen
Ingrediënten (8 personen):- 500 gram bloem
- 1 zakje gedroogde gist (7 gram)
- 1 ei
- 250 ml volle melk
- 50 gram zachte roomboter
- 250 gram donkere basterdsuiker
- 1 eetlepel gemalen kaneel
Stap voor stap voorbereiden:
- Strooi 2 tl zout in een kom of keukenmachine. Zeef er 500 g bloem boven. Maak een kuiltje en strooi er 1 zakje gedroogde gist (7 g) in. Verdeel 1 losgeklopt ei, 250 ml volle melk en 50 g zachte roomboter, in vlokjes langs de rand.
- Kneed in de keukenmachine tot een soepel deeg, of gebruik een mixer met deeghaken. Vorm een bal van het deeg en laat afgedekt 45 min. op kamertemperatuur rijzen.
- Meng op een bord 250 g donkere basterdsuiker met 1 el gemalen kaneel. Druk het deeg plat, vorm er 16 bolletjes van. Rol elk bolletje tot een streng van 14-15 cm. Bestrijk met water en rol door de kaneelsuiker.
- Rol tot een slakkenhuis en steek het uiteinde aan de onderzijde in het midden vast. Laat de bolussen op een met bakpapier beklede bakplaat afgedekt 30 min. rijzen.
- Verwarm de oven voor tot 220 ºC. Bak de bolussen in ± 10 min. gaar. Laat ze omgekeerd op een rooster afkoelen. Eet ze met een dikke laag roomboter.