Mosselen. Zo uit Zeeland
Mosselen. Zo uit Zeeland

Mosselsausjes en dips II

Ingrediënten (6 personen):
  • Aioli:
  • knoflook
  • zeezout
  • eieren (dooiers)
  • citroensap
  • olie
  • peper
  • Yoghurt-kruidensaus:
  • Griekse yoghurt
  • mayonaise
  • sjalot
  • platte peterselie
  • dille
  • munt
  • zout
  • peper
  • Dijon-vinaigrette:
  • witte wijnazijn
  • mosterd
  • suiker
  • olijfolie
  • peterselie
  • bieslook
  • dille
  • zout
  • peper
  • Klassieke mosterdsaus:
  • mosterd
  • dragonazijn
  • zonnebloemolie
  • zout
  • peper
  • Honing-mosterdsaus:
  • mayonaise
  • mosterd
  • honing
  • zout
  • peper
  • Oosterse mosseldip:
  • oestersaus
  • sojasaus
  • limoen
  • gembersiroop
  • rode peper
  • sesamzaad
  • Remouladesaus:
  • mayonaise
  • ei
  • augurkjes
  • kappertjes
  • peterselie
  • dragon
  • mosterd
  • Zeeuwse mosselsaus:
  • mayonaise
  • ui
  • peterselie
  • peper
  • mosselvocht
  • Sausjes en dips
  • 15 minuten
Waardeer dit recept:
24 stemmen
  • Sausjes en dips, Sausjes en dips
  • 15 minuten
Waardeer dit recept:
24 stemmen

Mosselsausjes en dips II

Ingrediënten (6 personen):
  • Aioli:
  • knoflook
  • zeezout
  • eieren (dooiers)
  • citroensap
  • olie
  • peper
  • Yoghurt-kruidensaus:
  • Griekse yoghurt
  • mayonaise
  • sjalot
  • platte peterselie
  • dille
  • munt
  • zout
  • peper
  • Dijon-vinaigrette:
  • witte wijnazijn
  • mosterd
  • suiker
  • olijfolie
  • peterselie
  • bieslook
  • dille
  • zout
  • peper
  • Klassieke mosterdsaus:
  • mosterd
  • dragonazijn
  • zonnebloemolie
  • zout
  • peper
  • Honing-mosterdsaus:
  • mayonaise
  • mosterd
  • honing
  • zout
  • peper
  • Oosterse mosseldip:
  • oestersaus
  • sojasaus
  • limoen
  • gembersiroop
  • rode peper
  • sesamzaad
  • Remouladesaus:
  • mayonaise
  • ei
  • augurkjes
  • kappertjes
  • peterselie
  • dragon
  • mosterd
  • Zeeuwse mosselsaus:
  • mayonaise
  • ui
  • peterselie
  • peper
  • mosselvocht

Aioli

Stamp in een vijzel 3 tenen knoflook met 1 tl grof zeezout tot een pasta. Meng er 2 eierdooiers op kamertemperatuur en 2 el citroensap door. Klop er met een garde druppelsgewijs 250 ml extra vierge olie door. Voeg zodra de massa begint te binden, scheutje voor scheutje de olie toe. Klop tot een dikke mayonaise. Breng op smaak met (witte) peper

Yoghurt-kruidensaus

Meng 1 bakje Griekse yoghurt 10% (150 g) met 1 el mayonaise, 1 fijngesneden sjalot en 3 el fijngehakte kruiden (platte peterselie, dille, munt)

Dijon-vinaigrette

Klop een vinaigrette van 2 el witte wijnazijn, 2 tl dijonmosterd, 1 tl suiker en 6 el extra vierge olijfolie. Meng er 2 el fijn­gehakte kruiden (peterselie, bieslook, dille) door en breng op smaak met zout en peper

Klassieke mosterdsaus

Doe 1 ei met 1 tl fijne mosterd en 1 el dragonazijn in een maatbeker. Schenk er 150 ml zonnebloem­olie op. Zet de staafmixer in de maatbeker en trek hem langzaam omhoog, tot een lobbige mayonaise ontstaat. Roer er 1 royale el mosterd door (of eventueel meer) en breng op smaak met zout en peper

Honing-mosterdsaus
Meng 4 el mayonaise met 1 el (grove) mosterd en 1,5 el honing. Breng op smaak met zout en peper

Oosterse mosseldip

Meng 5 el oestersaus met 5 el sojasaus, het sap van 1 limoen en 2 el gembersiroop. Voeg ½ rode peper in fijne ringetjes en 1 el geroosterd sesamzaad toe

Remouladesaus

Meng 4 el mayonaise met 1 fijngesneden, hardgekookt ei, 2 augurkjes, 1 el kappertjes, 1 takje fijngesneden peterselie,1 takje fijngesneden dragon en een tl mosterd

 

Zeeuwse mosselsaus

Meng 4 el mayonaise met 1 fijngesneden ui en 1 takje fijngesneden peterselie. Voeg 2 el mosselvocht (van de gekookte mosselen) toe. Breng op smaak met peper