Mosselen. Zo uit Zeeland
Mosselen. Zo uit Zeeland

Mosselkroketten

Ingredients (6 personen):
  • 1 kg mosselen
  • 200 ml witte wijn
  • 1 bosje bladselderij
  • 6 blaadjes witte gelatine
  • 75 g roomboter
  • 100 g bloem + extra
  • 2 el slagroom
  • 2 takjes peterselie, fijngehakt
  • 3 eieren
  • 250 g paneermeel
  • olie, om te frituren
  • Lunchgerecht, Voorgerecht
  • 1,5 uur
Rate this recipe:
24 votes
  • Lunchgerecht, Voorgerecht, Lunchgerecht, Voorgerecht
  • 1,5 uur
Rate this recipe:
24 votes

Mosselkroketten

Ingredients (6 personen):
  • 1 kg mosselen
  • 200 ml witte wijn
  • 1 bosje bladselderij
  • 6 blaadjes witte gelatine
  • 75 g roomboter
  • 100 g bloem + extra
  • 2 el slagroom
  • 2 takjes peterselie, fijngehakt
  • 3 eieren
  • 250 g paneermeel
  • olie, om te frituren
  1. Controleer de mosselen: spoel de mosselen in een vergiet onder koud stromend water en verwijder de schelpen die stuk zijn of de schelpen die open staan en na een tik niet sluiten.
  2. Doe de mosselen met 150 ml wijn en de selderij in een ruime hoge pan. Maal er royaal peper over. Kook de mosselen 6-8 min. met deksel, of tot alle schelpen open staan. Haal de mosselen uit de schelp. Zeef het mosselvocht en meet 300 ml af.
  3. Week de gelatine 5 min. in een kom met ruim koud water. Smelt in een (saus)pan de boter. Roer de bloem erdoor en bak 1 min. zachtjes. Voeg het afgemeten mosselvocht scheutje voor scheutje en al kloppende met een garde toe. Klop tot een gladde ragout. Voeg de resterende 50 ml wijn en de slagroom toe.
  4. Neem de pan van het vuur. Los de goed uitgeknepen gelatine op in de warme ragout. Schep de mosselen, de peterselie en zout en peper naar smaak erdoor. Strijk de mosselragout uit in diep bord en zet minimaal 4 uur in de koelkast om op te stijven. Een hele nacht mag ook.
  5. Snijd de ragout in 12 gelijke stukken. Rol er met vochtige handen mooie kroketten van.
  6. Strooi een dikke laag bloem op een bord. Klop de eieren met 2 eetlepels water los in een diep bord. Strooi het paneermeel op een derde bord. Rol de kroketten een voor een door de bloem en haal ze door het ei en het paneermeel. Haal ze nog eens door het ei en het paneermeel. Leg de mosselkroketten tot gebruik in de diepvries; vries ze minstens 30 min. in de diepvries aan.
  7. Verhit de olie om te frituren tot 180 ºC en bak de kroketten in 4-5 min. goudbruin en krokant. Laat ze uitlekken op keukenpapier. Lekker met brood, mosterdmayonaise en een partje citroen.Tip Je vrienden verrassen en toch geen werk aan de lunch? Maak de mosselkroketten op een rustig moment en bewaar ze tot gebruik in de diepvries.